Menu

'Persenbouwer MPS Systems in nieuw pand' (NL)

< News overview

 

 01 Openingsbeeld MPS Technology Center

Sinds eind mei zit de Nederlandse persfabrikant MPS Systems in één pand in Arnhem. MPS maakt vooral persen voor verpakkingsdrukkers: flexo-, zeefdruk en offsetrotatie. Klaar voor de LabelExpo.
Op 29 mei 2015 inaugureerde MPS haar nieuwe bedrijfspand met daarin een nieuw Technology Center. Dat nieuwe pand was hard nodig na een expansieve bedrijfsperiode in Didam, leidend tot meerdere huurlocaties aan beide zijden van de Lichtenhorststraat. ‘Concentratie op één locatie zou de bedrijfsvoering nóg effectiever maken’, aldus de per september 2013 nieuw aangetreden topman, CEO Wim van den Bosch. En daar heeft MPS nu vorm aan gegeven. 

Eén locatie

02 Nieuwe Locatie MPS In Arnhem

MPS Systems zit nu in Arnhem op Delta 100 met een nieuwe efficiënte bedrijfslocatie, en alles onder één dak! We praten daar met commercieel directeur Eric Hoendervangers, die -samen met collega/technisch directeur Bert van den Brink- MPS in 1996 oprichtte. Hoe zit het met MPS’ metamorfose na bijna twintig jaar? Want ook de bestuursvorm veranderde. “Crisiseffecten lieten ons niet ongemoeid. Daarom verzilverden wij enkele jaren geleden een stuk van ons aandelenpakket. Zelf wilden we ook nieuw bloed in MPS’ top. Daarom nam de onderneming in september 2013 Van den Bosch als eindverantwoordelijke CEO aan boord. Terzelfdertijd liepen huurcontracten aan de Lichtenhorststraat op hun eind. Zo ging het balletje rollen en staat het nieuwe MPS nu op een nieuwe plek met een nieuwe top. Als ‘founding fathers/directie’ focussen Van den Brink en ik onze oorspronkelijke krachten diepgaander dan ooit voor MPS”.

Wereldfaam

03 MPS’ Efficiëntste Verpakkingsrotatiepersen

MPS’ verpakkingsdrukpersen zijn van wereldfaam; dat blijkt wel uit het nieuwe Technology Center met MPS’ efficiëntste verpakkingsrotatiepersen in Arnhem. MPS’ installed base is indrukwekkend: West-, Midden- en Oost-Europa, Midden-Oosten, ook Zuid-Amerika en vooral Noord-Amerika zijn vruchtbare markten voor MPS. Na de start van een eigen assemblage in Verenigde Staten is het betreden van de Aziatische markt een volgende stap voor MPS. Maar niets is onbedreigd; de concurrentie is groot; zowel in analoog- als digitaaldruk. Analoge etiketten/verpakkingsdrukpersen hebben nog immer het substantiële voordeel van inlijngecombineerde druktechnieken en inlijnconverting; gebruiksklaar op rollen gewikkeld!

Smaakmakend

04 MPS Meesterstuk EB Flexo Verpakkingsrotatiepers

Op LabelExpo-Europe en LabelExpo-Americas is MPS altijd een smaakmakende exposant, demonstrerend hoe bedieningsvriendelijk en snel verpakkingsorders èn druklengteformaten kunnen wisselen; zowel op flexo-, zeefdruk- als offsetrotatiedrukunits. Binnenkort is MPS weer aanwezig op LabelExpo-Europe in Brussel (29.09-2.10.2015). Daar wordt het meesterstuk de Europese lancering van de EB-smalbaanpers; een rotatieverpakkingspers met formule1-look door z’n naar voren hellende druktorens. Gevraagd naar het bijzondere ervan, geeft Hoendervangers niet alles prijs, maar wel dat state-of-the-art-cybernetics de fullservo EB-pers ongekend bedieningseffectief hebben gemaakt. Voorbeeld: de nieuwe inlijnstansunit vraagt nu slechts 20 seconden wisseltijd, tegen voorheen drie minuten. De EB is een echte minutenstripper! MPS’ leveringsprogramma voor etiketten- en verpakkingsdrukkers dekt de meest hoogstaande kwaliteitseisen af met state-of-theart verpakkingsrotatiedruk- en inlijn-convertingsystemen in 28-66cm baanbreedtes.

Lean Manufacturing

Gelijktijdig zijn er tien productiebaaien beschikbaar in de nieuwe constructiehal. Daar rondgaande is het een drukte van belang. Alles is nagelnieuw ingedeeld en ziet er efficiënt uit. “Onze nieuwe CEO bracht ervaring met Lean-principles mee”, zegt Hoendervangers. “Dat helpt om efficiënter te werken. Sinds een tijdje gebruiken wij het extern aangereikte en het naar MPS gemodelleerde ‘Brandhouse MPS’, waarin zes kernwaarden door zelftoetsing tot nuchtere stellingnames leiden, in al onze beslissingen. Ja, het roer is echt óm”. Aan alles is merkbaar dat de oprichters blij zijn met de heruitvinding van MPS.

Hogeschool

Om groei en ontwikkelingen te stimuleren, heeft MPS contacten gelegd met de lokale hogescholen. Zo werkt MPS nauw samen met de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) voor technische opleidingen zoals Werktuigbouwkunde. Ook is er een project gestart met de Arnhemse Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ. Een ArtEZ-studente vertelt in het Technology Center trots over haar flexodrukproject waarin zij -met ’hulp van MPS medewerkers- artistieke uitingen gaat creëren door mixing van kleur- en drukvormvolgordes. Het resultaat van dit kunstproject zal onder andere gebruikt worden voor het decoreren van het nieuwe pand. Mooi dat MPS jonge studenten zo bijstaat in het begrijpen, het kúnnen en het creëren door flexodruk!

Door Jan Vroegop
Bron: www.printmedianieuws.nl